Sonda do stravování absolventů základních škol - Adamcová, Zuzana, 1984- (2009)
Adolescence je období plné změn jak v biologické, psychologické tak i sociální složce osobnosti. Všechny tyto změny se mohou projevit ve stravování, pitném režimu a pohybové aktivitě adolescentů. Cílem této diplomové práce bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit jak se dopoledne stravují studenti prvních ročníků vybraných SOU, SŠ a gymnázií, zda je konzumace snídaně a přesnídávky ovlivněna pohlavím, typem střední školy či tím, kdo tyto jídla chystá. Dále bylo mým cílem posoudit, zda školní bufety a školní automaty ovlivňují stravování a pitný režim studentů a zjistit jaká je pohybová aktivita adolescentů ve volném čase. Výsledky ukázaly, že 82 % adolescentů snídalo a 94 % svačilo. Frekvence konzumace snídaní se lišila v závislosti na typu školy, frekvence konzumace přesnídávek byla u všech adolescentů přibližně stejná. Dívky měly kvalitnější snídaně a přesnídávky oproti chlapcům. Celkově lze však říci, že obě pohlaví, většina dívek tak i většina chlapců, mají nedostatečný příjem ovoc.