Vím,co je dobré - jím polévku! - Šebestová, Eva (2009)
Cílem této práce bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit, jak často lidé konzumují polévky, zda lidé konzumující polévky častěji mají nižší hodnoty BMI než lidé konzumující polévky jen příležitostně a zda konzumace polévek snižuje denní příjem energie. Porovnat oblíbenost polévek s vlastní konzumací polévek a zda jsou součástí našich stravovacích zvyklost spíše domácí polévky nebo hotové polévky. Výsledky průzkumu ukázaly, že lidé konzumující polévky častěji mají nižší hodnoty BMI než příležitostní konzumenti. Mezi nejoblíbenější polévky u mužů patří gulášová polévka, dršťková polévka a česnečka a ženy mají nejraději zeleninovou polévku, zelňačku a čočkovou polévku. Vlastní konzumace se liší od oblíbenosti polévek. Světovým trendem je dnes spotřeba hotových polévek, ale v průzkumu 83,50 % uprednostňuje domácí polévky oproti hotovým polévkám.