Monoklonální protilátky - Buriánková, Eva (2009)
Tato diplomová práce formou literární rešerše shrnuje základní poznatky o monoklonálních protilátkách. Zpočátku se zaměřuje na proces tvorby protilátek, jejich vlastnosti a obecnou úlohu v imunitním systému. Hlavní část se pak zabývá objevem, přípravou a využitím monoklonálních protilátek v medicíně, zejména v transplantologii, alergologii a v léčbě autoimunitních a infekčních onemocnění. Samostatná kapitola je pak věnována nádorovým onemocněním, kde monoklonální protilátky našly nejširší uplatnění.