Jádrové odhady distribuční funkce - Nováková, Jana; Koláček, Jan, 1976-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Katedra matematiky (2009)
Jádrové odhady distribuční funkce patří do skupiny neparametrických metod odhadů funkcí. Na rozdíl od parametrického přístupu nevyžadují jádrové odhady žádné předem známé informace o zkoumané funkci, pouze předpokládají jistou hladkost této funkce. Kvalita jádrového odhadu závisí především na vhodné volbě vyhlazovacího parametru. Tato práce je zaměřena na jádrové odhady distribuční funkce, zvláštní pozornost je věnována odhadům vyhlazovacího parametru. Popsané metody pro volbu vyhlazovacího parametru jsou porovnány v simulační studii. Praktické použití jádrových odhadů distribuční funkce je demonstrováno na problematice konstrukce ROC křivek.
The kernel estimates of the cumulative distribution function belong to a class of methods for non-parametric estimation of functions. In contrast to the parametric approach, we do not need any prior information about unknown function in the kernel estimation. The quality of kernel estimate depends on the suitable choice of the smoothing parameter. The thesis is focused on the kernel estimates of the cumulative distribution function, special attention is paid to the bandwidth selection problem. The methods for choosing the bandwidth described in this thesis are compared in the simulation study. The kernel estimates of the cumulative distribution function are used in practice when the ROC curve is constructed.
Vedoucí práce: Jan Koláček
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: matematická statistika; mathematical statistics; diplomové práce; master's theses