Vyhlazování a regrese - Henzlová, Marcela (2009)
Diplomová práce "Vyhlazování a regrese" se zabývá rozborem dvou přístupů k neparametrické regresi a neparametrickému vyhlazování, konkrétně jádrových odhadů a vyhlazovacích splajnů. Obě tyto metody jsou v práci zasazeny do kontextu regresní analýzy a čtenář je seznámen s jejich základními vlastnostmi a parametry, které ovlivňují fungování těchto metod. Dále jsou odvozeny asymptoticky optimální hodnoty těchto parametrů a také algoritmické přístupy k hledání těchto optimálních hodnot. Praktická část práce se věnuje implementaci zkoumaných metod v jazyce MATLAB a srovnáním jejich výsledků s užitím simulovaných dat.