Fyziologie spánku - Vašíčková, Martina; Vácha, Martin, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Tato diplomová práce se zabývá fyziologickými změnami, které se odehrávají v mozku během procesu spánku, včetně jejich anatomického umístění. Úvod je věnován charakteristice dvou odlišných fází spánku - REM a NREM a cyklu jejich alternace. Další kapitoly zahrnují neurobiologi spánku, problematiku souvislosti spánku, učení a upevňování paměti, je zde zmíněn i vliv epilepsie na spánek a změny spánkové architektury v průběhu nemoci. Nechybí ani důsledky nedostatku spánku, poruchy spánkového režimu a jejich klinické projevy. Práce není zaměřena pouze na průběh spánku člověka a dalších suchozemských savců, jsou zde rovněž uvedeny druhově specifické rozdíly a zvláštnosti tohoto procesu u dalších doposud zkoumaných skupin živočichů.
My diploma thesis deals with physiological changes taking place in the human brain during sleep including their anatomical locations. The introduction concerns a characterization of two different stages of sleep - REM and NREM and the cycles of their alternations. Next chapters include neurobiology of sleep problems and the correlation between sleep, learning abilities and memory consolidation. There is also mentioned an influence of epilepsy on sleep and changes of sleep architecture during this illness. Lastly, there are mentioned consequences of sleep deficit, sleeping disorders and their clinical demonstrations. The work is not only focused on the human and other terrestrial mammals sleep but there are also mentioned differences and curiosities of other groups of different animals species which has been studied so far.
Vedoucí práce: Martin Vácha
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: spánek -- fyziologie; Sleep; diplomové práce; master's theses