Fyziologie spánku - Vašíčková, Martina (2009)
Tato diplomová práce se zabývá fyziologickými změnami, které se odehrávají v mozku během procesu spánku, včetně jejich anatomického umístění. Úvod je věnován charakteristice dvou odlišných fází spánku - REM a NREM a cyklu jejich alternace. Další kapitoly zahrnují neurobiologi spánku, problematiku souvislosti spánku, učení a upevňování paměti, je zde zmíněn i vliv epilepsie na spánek a změny spánkové architektury v průběhu nemoci. Nechybí ani důsledky nedostatku spánku, poruchy spánkového režimu a jejich klinické projevy. Práce není zaměřena pouze na průběh spánku člověka a dalších suchozemských savců, jsou zde rovněž uvedeny druhově specifické rozdíly a zvláštnosti tohoto procesu u dalších doposud zkoumaných skupin živočichů.