Neuroetologické principy orientace hmyzu - Šuterik, Martin (2009)
Tato práce je zaměřena na principy, jejichž pomocí se hmyz orientuje v čase a prostoru. V úvodních kapitolách jsou rozebírány mechanismy, které hmyzu umožňují přijímat a zpracovávat informace o jejich okolním prostředí. Jelikož se jedná o informace grafické, respektive vektorové, hovoříme o vizuální, respektive vektorové paměti. Dále jsou v práci diskutovány vazby mezi jednotlivými prvky snímku a také jejich vliv na to, která paměť bude v daný čas na daném místě zavolána. Na některých místech konkrétní trasy může být k dispozici několik snímků, jež místu odpovídají, proto hmyz musí disponovat mechanismy, jež některý ze snímků upřednostní a jiný naopak potlačí. Tyto mechanismy jsou v práci rovněž rozebírány. Neméně důležitým faktorem pro výběr trasy u hmyzu je také aktuální motivace. Hladový jedinec například půjde za potravou ochotněji, než jedinec sytý. Poslední kapitola práce se zaměřuje na magnetorecepci, jíž bych se při svém dalším studiu rád zabýval.