Ultrazvuk v orientaci a komunikaci zvířat - Moravcová, Petra (2009)
Tato práce obsahuje poznatky o tom, jak jsou netopýři a kytovci schopni orientovat se v prostředí použitím hlavního smyslu, kterým je sluch. Tato zvířata jsou jedinými savci, kteří jsou schopni vydávat ultrazvukové signály s frekvencí nad 20 kHz. Schopnost používat a zpracovávat takto vysoké tóny se nazývá echolokace. Byly prováděny studie, které zkoumají, jak zvířata echolokaci používají, jak jsou schopna zaznamenávat a vyhodnocovat výsledky takto získaných informací. Díky této výjimečné schopnosti mají vyvinuté specializace jak v uchu, tak dále ve vyšších sluchových drahách.