Sezónní dynamika makrozoobentosu intermitentního toku - Guziurová, Veronika, 1985- (2009)
Cílem této studie byl popis sezónní dynamiky vybraných skupin makrozoobentosu v podmínkách intermitentního toku. Studie byla založena na zpracování a determinaci patnácti vzorků makrozoobentosu na nejnižší možnou taxonomickou úroveň se zaměřením na skupiny Ephemeroptera, Plecoptera a Trichoptera. Výzkum byl situován na Gránický potok, malý přítok řeky Dyje na hranici Národní parku Podyjí v České republice. Během léta studovaná intermitentní část toku každoročně vysychá. V roce 2005 vyschl studovaný úsek dvakrát, první sucho trvalo 9 dní a druhé sucho 19 dní. Vzorky byly odebírány semikvantitativní multihabitatovou metodou PERLA, ve 2 - 4 týdenních intervalech od března do listopadu. V období vyschnutí úseku se odebíralo ze zbytkových tůní. V průběhu vysychání se jedinci stahovali do zbytkových tůní. U většiny skupin vodních bezobratlých přítomných v toku se po vyschnutí snížily abundance. Citlivost na tuto disturbanci prokázal zejména druh Gammarus fossarum a dva druhy jepic Baetis rho.