Sezónní změny v noční letové aktivitě netopýra hvízdavého , Pipistrellus pipistrellus s.s. - Falk, Lenka, 1985- (2009)
Výzkum netopýra hvízdavého, Pipistrellus pipistrelus, probíhal v Hranické propasti v sezóně 2008. Byl zaměřen na vyhodnocení letové aktivity během osmnácti sledovaných nocí v období od dubna do listopadu. Zdrojem pro hodnocení aktivity byly nahrávky echolokačních hlasů pořízené automatickou detekcí ultrazvuku. Bat-detektor a DAT rekordér byly vždy umístěny na tomtéž místě pod horní hranou Propasti; nahrávání obvykle probíhalo kontinuálně po celou noc. Délka noci byla vymezena západem a východem slunce. Každá noc byla rozdělena na osminy a sezóna monitoringu na pět period ve vtahu k reprodukčnímu cyklu netopýrů. Relativní aktivita byla vyjádřena počtem minut se záznamem hlasu netopýra vztaženým na jednu hodinu nahrávání (min+/hod). Nejvyšší aktivita byla zaznamenána v červenci, nejnižší v dubnu. Ve většině případů byla nejvyšší kolem půlnoci, v podzimních měsících se vrchol aktivity posunul již do druhé nebo třetí osminy noci. Aktivita pozitivně korelovala s teplotou vzduchu obzvláště p.