Migrace makrozoobentosu v intermitentním toku - Krajčová, Jitka; Helešic, Jan, 1953-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2009)
Abstrakt Migrace makrozoobentosu představuje důležitou složku rekolonizačního cyklu tekoucích vod. Zvláště poproudový drift a protiproudový pohyb organismů mají zásadní vliv na rozptýlení ranných stádií bezobratlých organismů a na rekolonizaci narušených úseků toku. Migraci ovlivňuje celá řada biotických a abiotických faktorů, mezi něž řadíme i vyschnutí toku. Hlavním cílem této práce bylo popsat změnu driftové aktivity společenstva makrozoobentosu malého intermitentního toku během vyschnutí v závislosti na životních cyklech jednotlivých sledovaných skupin, jejich nárocích na stabilitu vodního prostředí a na strategiích přežití sucha (v létě 2005 vyschl potok nejprve na 9 a následně na 19 dní). Nejvíce byli v driftu zastoupeni jedinci, kteří upřednostňují jako substrát pelál, tedy prostředí nejvíce ovlivňované změnou hydrologických podmínek. Během celého vzorkovacího období v driftu dominovali zástupci řádu Diptera, zastoupení převážně čeledí Chironomidae, a to i po obou obdobích vysc.
Abstract Macrozoobenthos migration represents important factor in recolonization cycle of running waters. Especially downstream drift and upstream movement of the organisms have essential affect on dispersion of early stages of macrozoobenthos and on recolonisation of damaged waters. Migration affects broad range of biotic and abiotic factors, among these we rank also drought. Main goal of the thesis is to describe change of drift activity of macrozoobenthos in small intermittent stream during drought according to life cycles of the monitored species, stability of the aquatic environment and strategies for surviving drought (in summer 2005 the stream became drought first time 9 days long and than 19 days long). In drift there were mostly species, that preferred pelal as a substrat, environment with rich change of the hydrobiological conditions. During of all sampling dates order Diptera dominated, especially family Chironomidae, also after both periods of drought. Members of this orde.
Vedoucí práce: Jan Helešic
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: hydrobiologie; makrozoobentos; hydrobiology; macrozoobenthos; Morava jižní (Česko); Moravia, Southern (Czechia); diplomové práce; master's theses