Migrace makrozoobentosu v intermitentním toku - Krajčová, Jitka (2009)
Abstrakt Migrace makrozoobentosu představuje důležitou složku rekolonizačního cyklu tekoucích vod. Zvláště poproudový drift a protiproudový pohyb organismů mají zásadní vliv na rozptýlení ranných stádií bezobratlých organismů a na rekolonizaci narušených úseků toku. Migraci ovlivňuje celá řada biotických a abiotických faktorů, mezi něž řadíme i vyschnutí toku. Hlavním cílem této práce bylo popsat změnu driftové aktivity společenstva makrozoobentosu malého intermitentního toku během vyschnutí v závislosti na životních cyklech jednotlivých sledovaných skupin, jejich nárocích na stabilitu vodního prostředí a na strategiích přežití sucha (v létě 2005 vyschl potok nejprve na 9 a následně na 19 dní). Nejvíce byli v driftu zastoupeni jedinci, kteří upřednostňují jako substrát pelál, tedy prostředí nejvíce ovlivňované změnou hydrologických podmínek. Během celého vzorkovacího období v driftu dominovali zástupci řádu Diptera, zastoupení převážně čeledí Chironomidae, a to i po obou obdobích vysc.