Kmenové buňky nádorů - Francálková, Věra (2009)
Biologie kmenových buněk představuje jednu z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí současného biologického výzkumu. Kmenové buňky jsou nejčastěji zmiňovány v souvislosti s jejich využitím v terapiích tkáňové regenerace a také v souvislosti s jejich důležitou rolí v nové teorii vzniku nádorových onemocnění. Hlavní myšlenkou této teorie je předpoklad, že malá skupina buněk nádoru (nádorové kmenové buňky) je zodpovědná za iniciaci, růst, stabilitu a relaps onemocnění. V úvodní části této diplomové práce jsou popsány jednotlivé molekulární mechanismy vedoucí k transformaci buňky na buňku nádorovou a mechanismy potřebné k nádorovému růstu. Další kapitoly práce se zaměřují na popis unikátních vlastností kmenových buněk a nádorových kmenových buněk, na jejich umístění v rámci tkání a na signální dráhy potřebné k udržení všech jejich důležitých funkcí. V závěru práce jsou pak uvedeny některé nové směry a výzvy pro terapii cílenou proti kmenovým buňkám nádorů.