Magnetorecepční chování švába amerického (Periplanetta americana) - Hořínek, Jan (2009)
Předkládaná práce pojednává o magnetorecepčním chování živočichů. Schopnost živočichů vnímat magnetické pole je v současnosti dobře zdokumentována. Současný výzkum je zaměřen zejména na poznání fyziologické podstaty této schopnosti. Teoretická část představuje poměrně obšírný pohled na současné poznatky magnetobiologie. Práce probírá zejména behaviorální projevy magnetorecepce a možné fyziologické mechanismy. Důraz je kladen na teoretické fyzikální pozadí hlavních hypotéz, informační možnosti zemského magnetického pole a biologickou úlohu magnetorecepce. Experimentální část je pak zaměřena na poziční chování švába amerického (periplanetta americana). Tento šváb, stejně jako mnoho dalších živočišných druhů, je při zaujímání klidových pozic ovlivněn magnetickým polem. Experiment zkoumá vliv barvy světla na preferované polohy a ověřuje dříve získané výsledky o distribuci těchto poloh. Vzhledem k nedostatečné velikosti vzorku a absenci manipulace magnetického pole nelze z výsle.