Trvale udržitelný rozvoj venkova v zázemí města Zlína - Trojan, Jakub, 1984- (2009)
Diplomová práce diskutuje možnosti trvale udržitelného rozvoje venkovské oblasti v zázemí Zlína. Samotnému vymezení venkovského zázemí metropolitní oblasti je věnována širší pozornost v příloze práce a územní delimitace je chápána ve smyslu funkčního mikroregionálního zázemí Zlína (nikoliv administrativně). Provedená regionálně geografická analýza je zaměřena na aspekty regionálního rozvoje území ve vztahu k možnostem tvorby regionální politiky (a v synergii s dotačními/grantovými schématy EU). Analýza je doplněna dotazníkovým šetřením a řízenými interview u zainteresovaných subjektů - představitelů obcí a obyvatel modelových lokalit. Návaznost diplomové práce na praktickou rovinu výzkumu je reprezentována konkrétními dílčími návrhy strategického rozvoje v kohezi s možnostmi jejího financování. V diplomové práci jsou rovněž naznačeny možnosti využití geografických informačních systémů (GIS) v trvale udržitelném lokálním/regionálním rozvoji.