Určení času nutného pro detekci pozitivity při kultivaci urogenitálních mykoplasmat - Janíková, Radka (2009)
Mykoplasmata jsou nejmenší známé bakterie, které jsou schopny žít a množit se na umělých bezbuněčných půdách. Mohou být příčinou některých méně i více závažných onemocnění. Jejich laboratorní diagnostika je důležitou součástí procesu vyšetřování. V současné době se diagnostika urogenitálních mykoplasmat provádí nejčastěji kultivační metodou, která je, oproti jiným vyšetřením na STD, zdlouhavá. Tato práce ukazuje, že by v některých případech bylo možné čas kultivace zkrátit.