Vlivy rozdílů v parametrech Gramova barvení na výslednou barevnost bakterií - Kačalová, Magdaléna; Zahradníček, Ondřej, 1969-; Masarykova univerzita. Mikrobiologický ústav (2009)
Gramovo barvení je nejběžnější barvicí metoda v lékařské bakteriologii. Navzdory jejímu tradičnímu charakteru existuje mnoho způsobů jejího použití, ačkoli zpravidla nejsou podpořeny důvody jinými než je "místní tradice". Cílem naší práce bylo prověření různých kombinací barvicích časů u různých rodů bakterií a kvasinek a jejich pozorování nejen vizuálně, ale i za pomoci moderní metody analýzy obrazu, zejména zhodnocení rozdílů v jednotlivých barevných složkách (červené, zelené a modré). Pro první část jsme použili Staphylococcus aureus a Escherichia coli jako velmi typické reprezentanty grampozitivních a gramnegativních bakterií, obě navíc klinicky významné a široce používané v lékařské mikrobiologii. Výsledky byly vyhodnoceny vizuálně a následně byla zahájena další sada testů. Nyní již byla použita menší kombinace hodnot času, avšak bylo testováno více bakterií. Nejdůležitějším závěrem je, že různé časty použití krystalové violeti, Lugolova rostoku, alkoholu a safraninu ovlivňují ...
Gram staining is the most routine staing method in medical bacteriology. Despite its very traditional character, there exist many variants of its use, although they do not use to be supported by other reasons than "local tradition". Aim of our work was to examine different combinations of staining times of various genera of bacteria and yeasts and to observe them not only visually, but also using modern method of picture analysis, especially evaluation of difference in individual colour components of picture (red, blue and green). For the first part we have used Staphylococcus aureus and Escherichia coli as very typical representants of one Gram-positive and one Gram-negative bacterium, both being clinically important and thus widelly used in medical microbiology. The results where observed visually and following them, a new set of test were performed. Now, less combination of time values were used, but more bacteria tested. The most important conclusion is that various times of ...
Vedoucí práce: Ondřej Zahradníček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009
Keywords: gramnegativní bakterie; grampozitivní bakterie; kvasinky; Gram-Negative Bacteria; Gram-Positive Bacteria; Yeasts; bakalářské práce; bachelor's theses