Vlivy rozdílů v parametrech Gramova barvení na výslednou barevnost bakterií - Kačalová, Magdaléna (2009)
Gramovo barvení je nejběžnější barvicí metoda v lékařské bakteriologii. Navzdory jejímu tradičnímu charakteru existuje mnoho způsobů jejího použití, ačkoli zpravidla nejsou podpořeny důvody jinými než je "místní tradice". Cílem naší práce bylo prověření různých kombinací barvicích časů u různých rodů bakterií a kvasinek a jejich pozorování nejen vizuálně, ale i za pomoci moderní metody analýzy obrazu, zejména zhodnocení rozdílů v jednotlivých barevných složkách (červené, zelené a modré). Pro první část jsme použili Staphylococcus aureus a Escherichia coli jako velmi typické reprezentanty grampozitivních a gramnegativních bakterií, obě navíc klinicky významné a široce používané v lékařské mikrobiologii. Výsledky byly vyhodnoceny vizuálně a následně byla zahájena další sada testů. Nyní již byla použita menší kombinace hodnot času, avšak bylo testováno více bakterií. Nejdůležitějším závěrem je, že různé časty použití krystalové violeti, Lugolova rostoku, alkoholu a safraninu ovlivňují ...