Výživové zvyklosti u pacientů s chronickou pankreatitidou - Langášková, Iveta; Žáková, Anna; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2009)
VÝŽIVOVÉ ZVYKLOSTI U PACIENTŮ S CHRONICKOU PANKREATITIDOU Tato diplomová práce se zabývá chronickou pankreatitidou, zvláště vztahem výživových zvyklostí, jako je konzumace alkoholu, kouření a stravy, k tomuto onemocnění. Tento vztah byl zkoumán ze dvou hledisek. Za prvé byly porovnávány zvyklosti pacientů v době před vznikem onemocněním se zvyklostmi zdravých kontrolních osob. Rozdíly byly prokázány v příjmu alkoholu, kouření, stravovacích zvyklostech i skladbě stravy. Druhým hlediskem bylo porovnání výživových zvyklostí u pacientů v době před onemocněním se zvyky v současné době, byla tedy sledována změna zvyklostí. Rozdíly byly prokázány v konzumaci alkoholu, stravovacích zvyklostech a skladbě stravy, nikoli však v kouření. Můžeme tedy říci, že výživové zvyklosti se liší jak mezi pacienty v době před počátkem onemocnění a kontrolními osobami, tak mezi pacienty v době před manifestací onemocnění a současností.
DIETARY HABITS OF PATIENTS WITH CHRONIC PANCREATITIS The master‘s thesis deals with chronic pancreatitis, especially with the relation of dietary habits, such as alcohol consumption, smoking and diet, to this disease. This relation was studied from two points of view. At first the dietary habits of patients before the onset of a disease were compared with habits of a healthy control group. Differences were proved in alcohol consumption, smoking, eating habits and composition of food. The second line of research was aimed at a comparison of the dietary habits of patients before the onset of a disease with their present habits, so as to observe the change of habits. Differences were proved in alcohol consumption, eating habits and composition of food, but not in smoking. Thus we can say that dietary habits differ both between patients before the onset of a disease and a control group, and between patients before the manifestation of a disease and at present.
Vedoucí práce: Anna Žáková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009
Keywords: chronická pankreatitida -- diagnóza; chronická pankreatitida -- etiologie; chronická pankreatitida -- terapie; stravovací zvyklosti; stravovací zvyky; životní styl; food habits; life style; Feeding Behavior; Pancreatitis, Chronic; diplomové práce; master's theses