Výživové zvyklosti u pacientů s chronickou pankreatitidou - Langášková, Iveta (2009)
VÝŽIVOVÉ ZVYKLOSTI U PACIENTŮ S CHRONICKOU PANKREATITIDOU Tato diplomová práce se zabývá chronickou pankreatitidou, zvláště vztahem výživových zvyklostí, jako je konzumace alkoholu, kouření a stravy, k tomuto onemocnění. Tento vztah byl zkoumán ze dvou hledisek. Za prvé byly porovnávány zvyklosti pacientů v době před vznikem onemocněním se zvyklostmi zdravých kontrolních osob. Rozdíly byly prokázány v příjmu alkoholu, kouření, stravovacích zvyklostech i skladbě stravy. Druhým hlediskem bylo porovnání výživových zvyklostí u pacientů v době před onemocněním se zvyky v současné době, byla tedy sledována změna zvyklostí. Rozdíly byly prokázány v konzumaci alkoholu, stravovacích zvyklostech a skladbě stravy, nikoli však v kouření. Můžeme tedy říci, že výživové zvyklosti se liší jak mezi pacienty v době před počátkem onemocnění a kontrolními osobami, tak mezi pacienty v době před manifestací onemocnění a současností.