Population genetic structure of two cryptic species of the genus Pipistrellus in Central Europe - Fornůsková, Alena, 1984- (2009)
Tato práce se zabývá popsáním populačně-genetické struktury dvou kryptických druhů netopýrů P. pipistrellus a P. pygmaeus v reprodukčním období (tzn. genetická diferenciace mezi koloniemi, IBD, tok genů mezi jednotlivými reprodukčními koloniemi, sex-biased dispersal atd.) za použití jaderných (mikrosatelity) i mitochondriálních (D-loop) genetických markerů. Dále se v této práci zabýváme srovnáním obou druhů a také se pokoušíme vysvětlit příčiny rozdílného chováni populací ve Velké Británii a ve Střední Evropě.