Vliv intraaortální balónkové kontrapulzace na renální funkce během septického šoku - Ondrášková, Helena (2008)
Akutní renální poškození signifikantně zhoršuje morbiditu a mortalitu pacientů hospitalizovaných na intenzivní péči a její nejčastější příšinou je septický šok. Cílem práce bylo stanovit, jak ovlivňuje použití IABP u nemocných v septickém šoku, který je doprovázený ALCOS (sy nízkého srdečního výdeje) a kde selhávají veškerá léčebná opatření doporučená Surviving Sepsis Campaign, ledvinné funkce. Do souboru bylo zařazeno 10 pacientů, kteří splnili vstupní kritéria septického šoku a ALCOS, po zavedení IABP byly sledovány oběhové parametry: MAP, CI, SvO2, SVR, PVR, VO2I, DO2I, laboratorní parametry: laktát a trombocyty, kreatinin a urea v séru, clearance kreatininu, clearance osmolární a clearance bezsolutové vody, frakční exkrece sodíku, draslíku a vody a klinický parametr: hodinová diuréza, a to 6x v 12 hod intervalech. Výsledky byly statisticky zpracovány testy regresní analýzy na hladině významnosti p < 0,05.