Nefarmakologické přístupy ovlivnění poruch kognitivních funkcí u seniorů - Kašpárková, Jana; Fessl, Václav, 1932-2016; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2009)
Poruchy kognitivních funkcí u seniorů jsou vázané na trend stárnutí populace. Doprovází je poruchy chování, funkční pokles a výrazné zhoršení kvality života. Sestry budou s těmito poruchami u seniorů v klinické praxi konfrontovány stále častěji. Cílem diplomové práce bylo zmapovat a zjistit, jaké v této chvíli mají sestry s ošetřováním seniorů s kognitivní poruchou zkušenosti, jaké jsou jejich postoje ke komplexnímu hodnocení stavu seniora, jaké preferují a v praxi uplatňují metody ovlivňování kognitivních poruch se zaměřením na základní ošetřovatelskou péči a podporu rodinou. Šetření bylo provedeno na vybraných klinických pracovištích ve FN v Plzni metodou dotazníkového šetření. Sestry mají velké osobní a profesní zkušenosti s péčí o seniory s poruchou kognice, péči hodnotí jako velice obtížnou, z hodnotících metod nejčastěji používají hodnocení bolesti a rizika dekubitů, nejméně soběstačnost a kvalitu psychických funkcí.
Disorders of cognitive function in older people are linked to the trend of population aging. Is accompanied by conduct disorders, functional decline and a significant deterioration in quality of life. The nurses will be with these disorders in older people in clinical practice is increasingly confronted. The aim of thesis was to map and find out what at this moment have a nurses with care older people with cognitive impairment experience, what are their attitudes to a comprehensive assessment of the status of an elderly person, the preferred method of applying and influencing the practice of cognitive disorders with a focus on basic nursing care and family support . The investigation was carried out on selected clinical work in the Teaching hospital in Plzen questionnaire survey method. The nurses have a great personal and professional experience in the care of older people with impaired cognition, care assessed as very difficult, the evaluation methods most commonly used pain assessme.
Vedoucí práce: Václav Fessl
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009
Keywords: kognitivní poruchy; nefarmakologické léčebné postupy; ošetřovatelská péče; senioři; older people; Cognition Disorders; Nursing Care; diplomové práce; master's theses