Nefarmakologické přístupy ovlivnění poruch kognitivních funkcí u seniorů - Kašpárková, Jana (2009)
Poruchy kognitivních funkcí u seniorů jsou vázané na trend stárnutí populace. Doprovází je poruchy chování, funkční pokles a výrazné zhoršení kvality života. Sestry budou s těmito poruchami u seniorů v klinické praxi konfrontovány stále častěji. Cílem diplomové práce bylo zmapovat a zjistit, jaké v této chvíli mají sestry s ošetřováním seniorů s kognitivní poruchou zkušenosti, jaké jsou jejich postoje ke komplexnímu hodnocení stavu seniora, jaké preferují a v praxi uplatňují metody ovlivňování kognitivních poruch se zaměřením na základní ošetřovatelskou péči a podporu rodinou. Šetření bylo provedeno na vybraných klinických pracovištích ve FN v Plzni metodou dotazníkového šetření. Sestry mají velké osobní a profesní zkušenosti s péčí o seniory s poruchou kognice, péči hodnotí jako velice obtížnou, z hodnotících metod nejčastěji používají hodnocení bolesti a rizika dekubitů, nejméně soběstačnost a kvalitu psychických funkcí.