Informovanost a compliance seniorů ve farmakoterapii - Malcharcziková, Renata (2009)
Diplomová práce se zabývá informovaností a farmakologickou compliance seniorů. V teoretické části je zmapována oblast farmakoterapie ve stáří s jejími specifiky a problematika compliance. Těžiště práce tvoří vlastní dotazníkové šetření mezi seniory, kteří si léky připravují a užívají samostatně a u nichž má tedy informovanost a dobrá compliance zásadní význam v dosažení účinné léčby. Cílem tohoto šetření bylo zjistit, jaká je jejich informovanost o vlastní farmakoterapii a jak hodnotí kvalitu informací získaných od zdravotníků, dále pak zmapovat jejich farmakologickou compliance a zjistit přítomnost rizikových faktorů non-compliance. Statistickými metodami byla zjišťována závislost získaných dat. Analýza a interpretace výsledků šetření jsou zpracovány v praktické části práce.