Produkce CO₂ v krasových půdách v oblasti jeskyně Býčí skála (Moravský kras) - Pražáková, Marcela (2009)
Vysoký význam speleotém jako archív informací o paleoklimatu vede k podrobnějším studiím ovlivňující jejich růst či korozi. Jeden z hlavních činitelů ovlivňující vývin speleotém je produkce CO2. Faktory, ovlivňující produkci CO2, nejsou ještě zcela prozkoumány. Na základě nových dat a publikovaných prací byly studovány faktory ovlivňující produkci půdního oxidu uhličitého na lokalitě Býčí skála v Moravském krasu.