Experimentální studium růstu sádrovce za různých hydrologických podmínek - Pospíšilová, Jarmila (2009)
Rychlosti rozpouštění/růstu sádrovce jsou ovlivňovány smíšenou reakčně-transportní kinetikou. Proto rychlost krystalového růstu/srážení závisí na hydrodynamických podmínkách. Indukční čas nukleace sádrovce a rychlost krystalového růstu v systému Ca2+ - SO4 byly studovány ve vsádkovém reaktoru při standardním tlaku/teplotě a měnících se hydrodynamických podmínkách. Rychlost růstu sádrovce se zvyšovala s intenzitou proudění roztoku. Dopad na rychlost nukleace nebyl tak zjevný, i když se zdálo, že klesá se zvyšujícím se prouděním roztoku.