Volno-časové aktivity osob v seniorském věku - Vargová, Jana (2009)
Diplomová práce popisuje možnosti volno-časových aktivit, jaké současná doba seniorům nabízí. Zabývá se problematikou aktivního stáří a uměním člověka úspěšně stárnout. Popisuje též možnosti vzdělávání seniorů a historii vzniku U3V. V práci je také kapitola, která se věnuje nejen cvičení a trénování paměti, ale i stimulaci smyslů, jako je hmat, zrak, sluch, čich a chuť. Výzkumná část se věnuje volno-časovým aktivitám, které pro seniory pořádá město Chrudim. Analýza a interpretace zjištěných dat podává informace, které se týka-jí zájmu seniorů navštěvovat klubové aktivity, způsobu jakým jsou lidé seniorského věku informování o volno-časových aktivitách, jaké aktivity preferují, jak do klubů cestují, zda jsou spokojeni s nabídkou nabízených aktivit, či existují-li překážky, které seniorům brání nabízené volno-časové aktivity využívat.