Postavení seniorů ve společnosti - společnost versus senioři - Ročková, Jarmila (2009)
Diplomová práce pojednává o postojích (názorech) střední generace (věkové skupiny 45-59 let) ke stáří a k seniorům, především v kontextu sociálním. V textu jsou rozpracovány hypotézy týkající se míry pravdivé informovanosti o světě seniorů, míry ovlivnění střední generace negativními stereotypy o stáří. Postavení seniora v rodině je dalším sledovaným ukazatelem mezigeneračních vztahů obou věkových skupin, stejně jako názor střední generace na postavení seniorů ve společnosti. Empirická část práce vychází z dotazníkového šetření, analyzuje zjištěné skutečnosti a nabízí podněty k dalšímu rozpracování tématu. Nabídkou ke zvýšení informovanosti střední generaci o světě seniorů je informační leták.