Respirační vzplanutí hmyzích fagocytů - Vašíček, Ondřej (2009)
Tvorba reaktivních kyslíkových metabolitů (RKM) a reaktivních dusíkových metabolitů (RDM) byla u některých bezobratlých popsána jako důležitý mikrobicidní obranný mechanismus podobně jako u savčích fagocytů. Cílem bylo zjistit, jestli hemocyty larev zavíječe voskového (Galleria mellonella, Lepidoptera) produkují RKM a RDM jako prostředek oxidativního zabíjení invadujících patogenů. Produkce RKM byla měřena jako chemiluminiscence (CL) nestimulované a stimulované (ZP, fMLP, PMA a Ca-I) hemolymfy nebo izolovaných hemocytů v prostředí luminolu. Nebyla prokázána spontánní ani stimulovaná produkce RKM. Další použitá metoda byla fluorescence za využití próby Amplex Red, kterou jsme úspěšně stanovili produkci H2O2 jak v hemolymfě spontánně, tak po aktivaci.. Metoda byla optimalizována na počet buněk ve vzorku, vyzkoušeno bylo několik ředících roztoků s různým složením a pH, kdy nebyla prokázána tak velká důležitost vápenatých a hořečnatých iontů pro průběh reakce jako je tomu u savčích (lidsk.