Acidobazické vlastnosti půdních roztoků pod travnatým porostem (Moravský kras) - Rubeš, Dominik (2009)
Koroze speleotém je jedním z významných krasových problémů současnosti. Jako jeden z možných důvodů se jeví zvýšená acidita půdních roztoků krasových půd. Předchozí studie naznačují, že významný vliv na acidobazické vlastnosti půd má charakter vegetace. Tato práce se zabývá acidobazickými vlastnostmi krasových půd, tvořících se pod travnatou vegetací v Moravském krasu. Byly vytipovány lokality a uskutečněny odběry půdních vzorků. Tyto vzorky byly dále laboratorně studovány a určovány jejich acidobazické vlastnosti. Studován byl i rozdíl mezi přirozenými a antropogenně ovlivněnými půdami.