Hydrogeochemie skapových vod Punkevních jeskyní (Moravský kras) - Konečná, Iveta (2009)
Existuje hypotéza, že by se na korozi speleotém v Moravském krasu mohly podílet skapové vody. Cílem této práce bylo zjistit, zda je tato hypotéza správná. Na základě přejatých dat byly vyhodnoceny vzájemné korelace koncentrací významných ionů ve skapových vodách/vodách Punkvy, hodnot pH, saturačních indexů ke kalcitu, tlaku CO2 v jeskynní atmosféře a intenzity skapu (pro skapové vody). Všechny studované vody byly nasyceny ke kalcitu s výjimkou (1) skapu v Tunelové chodbě a (2) vody z toku Punkvy. Pokud by ale tyto vody měly dostatek času na odplynění, byly by obě vody ke kalcitu nasycené (s výjimkou jednoho případu ve vodě Punkvy). Je tedy možné konstatovat, že koroze speleotém skapovými vodami je málo pravděpodobná.