Železo v přírodních v zeolitech - Toman, Jiří (2009)
Hlavní náplní této bakalářské práce je studium minerálů zeolitové skupiny a zhodnocení množství Fe v nich. Nejdříve je předložen stručný popis a klasifikace skupiny zeolitů včetně krystalových struktur. Detailněji jsou rozvedeny možnosti jejich vzniku a výskytu v různých geologických prostředích. Při studiu chemického složení vybraných vzorků z lokality Svojanov byla použita elektronová mikrosonda. Zjištěné obsahy Fe ve studovaných zeolitech byly v rámci této skupiny poměrně významné v porovnání s dosud zveřejněnými údaji. Minerální asociace se zeolity z lokality Svojanov poskytla ferrierit, chabazit a klinoptilolit. V těchto zeolitech byl zjištěn nejvyšší obsah Fe ve ferrieritu, množství Fe v chabazitu a klinoptilolitu bylo daleko nižší. Minerální asociace se zeolity vykazujícími zvýšené obsahy Fe je v rámci České republiky ojedinělá.