Acidobazické vlastnosti půdních roztoků pod listnatým porostem (Moravský kras) - Márová, Lenka (2009)
V krasových půdách jsou produkovány huminové látky, které mohou být zdrojem acidity vod prosakujících půdním profilem. Existují hypotézy, že rozpuštěné huminové látky (především fulvokyseliny) mohou ovlivnit aktuální krasové procesy, například rozpouštění vápenců a růst/korozi speleotém. Cílem práce bylo (1) stanovit pH ve výluzích půd utvořených pod listnatým porostem na vápencích Moravského krasu a (2) výsledky porovnat s dosavadními výzkumy krasových půd.