Mikrotermometrické studium fluidních inkluzí v křišťálových křemenech z oblasti Alp - Navrátilová, Petra (2009)
Tato bakalářská práce je zaměřena na charakter a typ fluidních inkluzí vyskytujících se v křišťálových křemenech z oblasti Alp. V první části byly zjišťovány nejvýznamnější lokality výskytu křišťálu v Alpách. Dále byly podrobeny výzkumu fluidní inkluze ze vzorku křišťálu z oblasti Salzburgu. Práce se věnuje petrografickým vlastnostem inkluzí, jako jsou jejich tvar, velikost, počet fází a uspořádání. Měření proběhlo metodou mikrotermometrie, kdy byly inkluze pomocí kapalného dusíku homogenizovány a také zmraženy (kryometrie). Zjištěné hodnoty a fakta vedly k určení chemického složení a systému v inkluzích, což dále může pomoci k poznání geneze v křišťálech v oblasti Alp. Data byla zpracována do tabulek a grafů a uvedena ve výsledcích studia.