Zdroje obsidiánu ve střední Evropě a možnosti jejich odlišování - Švecová, Eva (2009)
Tato práce seznamuje se zdroji obsidiánu ve střední Evropě a možnostmi jejich odlišování. V rešeršní části byl obsidián charakterizován na základě literárních údajů z mineralogicko - petrografického hlediska a z pohledu obsahů hlavních oxidů, stopových prvků a vzácných zemin. Byly popsány karpatské zdroje jak na Slovensku tak i v Maďarsku. Výsledkem laboratorní části je charakteristika vybraných obsidiánových zdrojů jak makroskopicky, tak pod stereomikroskopem a polarizačním mikroskopem. Nová i již publikovaná geochemická data jsou zhodnocena v diskriminačních diagramech, které porovnávají geochemická data jednotlivých zdrojů obsidiánu s obsidiánovými artefakty z neolitických osad Těšetice-Kyjovice na jz. Moravě a Dzielnica v Polsku.