Nepylové objekty palynologických preparátech z lokality Pohansko - Voříšek, Roman (2009)
Cílem práce byla rekonstrukce prostředí na archeologické lokalitě Pohansko, na základě určení hlavních nepylových objektů. Vzorky byly odebrány z kopané sondy S3. Vyskytovaly se zde převážně sladkovodní palynomorfy To svědčí o existenci vodního prostředí v minulosti a to pravděpodobně slepého ramene řeky Dyje, jak se domnívají sedimentologové. Výsledky jsem porovnal s preparátem „hrob, vzorek 808“, ve kterém je značné množství pozůstatků hub, za absence vodních palynomorf, což ukazuje na suchozemské prostředí.