Geochemie dnových sedimentů vodotečí zlínské oblasti a jejich vliv na migrační schopnosti anorganických kontaminantů - Viktorinová, Veronika (2009)
Cílem předkládané diplomové práce je geochemická charakteristika dnových sedimentů v povodí řeky Moravy ve zlínské oblasti. Sledované byly toky od hlavní řeky Moravy, přes střední řeku Dřevnici až po malé zdrojové toky Bratřejovku a Lutoninku. Složení a vlastnosti dnového sedimentu se odvíjí od vlastností zdrojových hornin a vlastností vodného prostředí. Nepříznivý vliv na záchyt těžkých kovů v prostředí má antropogenní činnost. Látky nerozpuštěné ve vodě jsou vodou unášeny jako plaveniny a část se jich usazuje jako dnový sediment. V první části diplomové práce bylo popsáno chemické složení dnového sedimentu a chemické složení vody a jejich možný vliv na záchyt těžkých kovů. Ve druhé části práce bylo pomocí geochemického modelování zjišťováno v jaké formě se těžké kovy ve vodě a v dnovém sedimentu vyskytují a zda jsou přírodního původu či způsobené antropogenní zátěží. Na závěr bylo vyhodnoceno, zda podél sledovaných toků nedochází k dlouhodobé kumulaci obsahů těžkých kovů a zda mohou .