Vliv jeskynního mikroklimatu na recentní krasové procesy (Císařské jeskyně, Moravský kras) - Troppová, Dana (2009)
Cílem této práce bylo prostudovat vztahy mezi stupněm kondenzace vody a mírou větrání v Císařské jeskyni v závislosti na vnějších teplotách. Stupeň rosení byl monitorován na hliníkových, skleněných a vápencových etalonech v jednotlivých částech jeskyně v závislosti na mikroklimatických podmínkách. Výsledky studia ukázaly, že ventilace jeskyně řídila do značné míry mikroklimatické parametry jako vlhkost a teplotu jeskyně a také kondenzaci vody. Tato voda je v principu nenasycená ke kalcitu. Jejím působením došlo ke korozi vápencových etalonů.