Výskyt a charakteristika pyritu na ložisku stavebního kamene Horní Bory - Lysý, Zdeněk (2009)
Byl zdokumentován výskyt a charakteristika pyritu na ložisku stavebního kamene Horní Bory ležící v borském granulitovém masivu strážeckého moldanubika. Byly zjištěny čtyři formy výskytu pyritu: žilky a zrna pyritu v hornině, pyrit na plochách puklin a foliace, pyrit v alterované zóně a mikroskopický výskyt pyritu v asociaci s rutilem a illmenitem. Chemické složení pyritu je všech případech velmi podobné. Pyrit je obsahován ve všech typech hornin, převážně v tmavých granulitech. Naopak ve světlých granulitech nebyl pyrit dosud zjištěn. Pyrit se na lokalitě vyskytuje v hojném množství a ve značné míře ovlivňuje kvalitu dobývaného kameniva.