Vliv těžebních jam štěrkopísků na podzemní vodu - Potočárová, Lucie (2009)
V dnešní době představuje těžba štěrkopísků dynamicky se rozvíjející se odvětví těžebního průmyslu. Těžba, která probíhá v nivách velkých toků, se projevuje nejen na rázu krajiny, ale také na přírodních procesech, které zde probíhají. Má vliv zejména na výšky hladin podzemních vod, jejichž hladina se v horní části těžby snižuje a naopak v dolní části těžby, po směru proudění podzemních vod se vzdouvá. Mění se také chemické složení podzemních vod a dochází ke srážení některých minerálů na dně těžebních prostor. V své práci se zabývám studiem těchto změn pomocí pravidelného terénního měření, porovnávání výsledků se staršími daty a nakonec také pomocí geochemického modelování. Studium změn je důležité pro zjištění rozsahu změn, které těžba způsobila, případně jestli se tyto změny neodrazí v kvalitě podzemní vody, protože je tato oblast využívána jako zásobárna podzemní vody pro Mohelnici a okolí.