Chování U, Th, K a Cs v recentních sedimentech řeky Oslavy - Matas, Ondřej (2009)
V roce 2005 byly v rámci výzkumného záměru Inchembiol letecky detekovány U-anomálie v údolí řeky Oslavy a to na jejím středním toku mezi městy Náměšť nad Oslavou a Oslavany. Vrámci předkládané práce bylo provedeno terénní a laboratorní gamaspektrometrické studium povodňových hlín řeky Oslavy ve výše zmíněném úseku. Toto studium potvrdilo přítomnost U-anomálií, detekovalo však ještě mnohem výraznější anomálie thoria, přičemž thoriové anomálie letecky detekovány nebyly. Za zdroj byly posléze označeny durbachity Třebíčského masivu. Sledované prvky jsou tedy, až na Cesium, vázány pevně v klastech minerálů derivovaných z Třebíčského masivu. Rozdíl mezi leteckou a laboratorní respektive terénní gamaspektrometrií nebyl jednoznačně objasněn. Z řady teorií se jako nejpravděpodobnější jeví ovlivnění měření okolními nízce radioaktivními horninami, navíc umocněné strmým reliéfem údolí.