Revízia červených rias (Rhodophyta) vybraných lokalít bádenu Moravy - Hrabovský, Juraj (2009)
V diplomovej práci boli revidované červené riasy (Corallinales, Rhodophyta) z lokalít bádenu Moravy. Systematická revízia bola robená na základe novo vypracovanej systematyky, ktorá vychádza z novo vytýčených rozlišovacích znakov stanovených na recentných skupinách (Braga et al. 1993). Pre jej využitie bolo nutné pozorovanie na elektrónovom mikroskope. Bolo určených 8 druhov rias čeľade Corallinaceae: Lithothamnion betieri, L. ramosissimum, Mesophyllum curtum, M. sancti-dionysii, Lithophyllum dentatum, L. incrustans, L. duplex, Spongites albanensis; a jedna riasa z čeľade Sporolithaceae druh Sporolithon brevium. Pri práci boli analyzované aj rodolity, prítomné na všetkých študovaných lokalitách, ktorých veľkosť a vnútorná stavba odrážajú hydrodynamické podmienky prostredia ich rastu. Spoločenstvo rias na úrovni podčeľadí aj spoločenstvo rodolitov nasvedčuje premiešanie rôznych batymetrických prostredí panvy. Práca preto podporuje teóriu tvorby bádenských vápencov Moravskej časti cent.