Petrografický výzkum kamenné broušené industrie z neolitického sídliště v Těšeticích-Kyjovicích - Frýbová, Pavlína, 1984-; Přichystal, Antonín, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2009)
Práce je zaměřena na podrobné petrografické zhodnocení surovin kamenné broušené industrie z neolitického sídliště v Těšeticích-Kyjovicích. Bylo provedeno studium minerálů na elektronovém mikroanalyzátoru a geochemické analýzy. Na základě srovnání výsledků těchto analýz s analýzami z potenciálních zdrojových lokalit byla pak určena možná provenience surovin. Bylo zjištěno, že nejvíc zastoupenou surovinou jsou metabazity z oblasti Jizerských hor, další skupinou jsou amfibolity,následují celistvé metabazity, z nichž část pochází zřejmě také z oblasti Jizerských hor. Dále byly zastoupeny zelené břidlice pocházející z okolí Želešic, serpentinity, spilitová vulkanoklastika a bazaltoidy (olivinický bazalt, bazanit/tefrit).
The diploma thesis is concentrated on detailed evaluation of raw materials of the lithic polished artefacts from the Neolithic site at Těšetice-Kyjovice (SW Moravia). There were studied rock minerals using microprobe and geochemical analyses of ten samples were carried out. The provenience of raw materials has been based on comparison of my analyses with the rock analyses from the potential sources. The metabasites from the Jizerské hory Mts. were the prevalent raw materials, another group is represented by amphibolites. Some massive metabasites could come from the Jizerské hory Mts. as well. In addition to them, there were ascertained greenschists of the Želešice type, serpentinites, spilite volcanoclastics and bazaltic rocks (olivine basalt, basanite/tephrite).
Vedoucí práce: Antonín Přichystal.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: artefakty (archeologie); metabazity; neolit; petroarcheologie; artefacts (archaeology); metabasites; neolithic period; petroarchaeology; Těšetice (Znojmo, Česko : oblast); Těšetice Region (Znojmo, Czechia); Těšetice-Region (Znojmo, Česko); diplomové práce; master's theses