Petrografický výzkum kamenné broušené industrie z neolitického sídliště v Těšeticích-Kyjovicích - Frýbová, Pavlína, 1984- (2009)
Práce je zaměřena na podrobné petrografické zhodnocení surovin kamenné broušené industrie z neolitického sídliště v Těšeticích-Kyjovicích. Bylo provedeno studium minerálů na elektronovém mikroanalyzátoru a geochemické analýzy. Na základě srovnání výsledků těchto analýz s analýzami z potenciálních zdrojových lokalit byla pak určena možná provenience surovin. Bylo zjištěno, že nejvíc zastoupenou surovinou jsou metabazity z oblasti Jizerských hor, další skupinou jsou amfibolity,následují celistvé metabazity, z nichž část pochází zřejmě také z oblasti Jizerských hor. Dále byly zastoupeny zelené břidlice pocházející z okolí Želešic, serpentinity, spilitová vulkanoklastika a bazaltoidy (olivinický bazalt, bazanit/tefrit).