Využití plazmatu pro sterilizaci polymerů - Chalupová, Lenka, 1983- (2009)
Tato práce studuje možnosti využití plazmatu ke sterilizaci polymerních materiálů (papír, PET). Sterilizace byla prováděna v dielektrickém bariérovém výboji za atmosférického tlaku. Výboj byl buzen v argonu nebo dusíku. V průběhu experimentu byl studován vliv podmínek plazmatu (pracovní plyn, délka expozice, hustota plazmového výkonu) na efektivitu sterilizace. Jako modelové mikroorganismy byly použity plíseň Aspergillus niger a gram pozitivní bakterie Bacillus subtilis. Účinnost plazmové sterilizace byla vyhodnocena pomocí nepřímé kultivační metody. Dále byla pomocí optické emisní spektroskopie provedena spektrální analýza plazmatu.