Zpracování magneticko-rezonančních spektroskopických dat pomocí LC modelu - Nahodilová, Jana (2009)
Protonová magnetická rezonanční spektroskopie (1H MRS) se v posledních letech stala vyhledávanou diagnostickou metodou v neurologii. Jedním z hlavních cílů MRS je kvantifikace nízkých koncentrací metabolitů přítomných v mozkové tkáni. Z mnoha důvodů zůstává přesné určení koncentrace netriviálním problémem. Předložená práce se zabývá zpracováním a analýzou in vivo spekter získaných technikou CSI, utváří přehled nejpoužívanějších kvantifikačních postupů v klinické praxi a porovnává reprodukovatelnost a účinnost dostupných MRS softwarových balíků (LCModel, jMRUI, Syngo MR).