Vliv ultrazvuku na fyzikální vlastnosti roztoků biomakromolekul - Goliášová, Hedvika (2009)
U roztoků bovinního sérového albuminu (BSA) a deoxyribonukleové kyseliny (DNA) byl zkoumán vliv ultrazvuku měřením povrchového napětí Wilhelmyho metodou a spektrofotometrickým měřením. Povrchová napětí i absorpční maxima byla zjišťována v závislosti na době ozvučení a také na době uplynulé od ozvučení. Pro všechna ozvučování byla zvolena konstantní intenzita. Stejná měření byla provedena také v roztoku s obsahem kationtů. Změny povrchového napětí i absorbance v závislosti na době ozvučování mohou být způsobeny konformačními změnami makromolekul.