Charakterizace fosfoproteinů hmotnostní spektrometrií - Šedová, Kateřina, 1985- (2009)
Cílem této práce byla charakterizace fosforylovaných proteinů a studium postupů jejich extrakce a analýzy po proteolytickém štěpení. Jako modelový protein byl zvolen rekombinantní lidský histon 4. Vzorek indukovaných leukemických kuřecích buněk byl obdržen z biologické sekce ústavu experimentální biologie. Analýzy byly provedeny na LC-MS/MS přístroji. Jako nejvhodnější k dalšímu testování se jevila analýza trypsinem štěpených proteinů po extrakci na oxidu titaničitém, zahrnující v sobě separaci vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií přímo spojenou s nano-elektrosprejem jako zdrojem pro hmotnostní analyzátor s možností fragmentace přenosem elektronu. V průběhu práce bylo nalezeno několik fosforylačních míst z části předpověděných na základě podobnosti s jinými organismy.